Argus C Pre War (1938-1939). De Argus C was de eerste camera uit de Argus C-serie die in Ann-Arbor,Michigan USA, werd geproduceerd. De hiernaast getoonde camera is de tweede uitvoering. De eerste uitvoering had een F/S knop onder de spanhendel en is een uiterst zeldzame verschijning. Deze camera heeft een niet-gekoppelde rangefinder zoals bij de latere C2 en C3 camera’s wel het geval zou zijn. 
De camera heeft een ongecoate 50mm f3.5 argus lens, 10 sluitertijden van 1/5 – 1/300sec. De accessoireschoen en flitsaansluiting ontbreken.

 

 

 

 

Argus C2 Pre War (1938-1942). De Argus C2 is vrijwel gelijk aan de Argus C maar dan met een gekoppelde rangefinder. Door zijn zware en vierkante ontwerp kreeg de camera al gauw de bijnaam ’the brick’ mee.
Deze camera heeft ook nog geen flitsaansluiting meegekregen. De lens is een 50mm f3.5 Argus Cintar, die geen coating heeft.

 
 
 
 

 

 

Argus C2 Pre War (1938-1942) MTR Rangefinder. Dit is ook een vooroorlogse Argus C2 maar in tegenstelling tot alle andere C2’s en C3’s heeft deze geen schaalverdeling in feet op de rangefinder maar in meters (MTR). Ik heb contact gehad met de Argus Collectors Group maar het is nog onduidelijk waarom deze juist een metrische schaalverdeling heeft. Misschien zal ik het nooit weten.

 

 

 

 

 

 Argus C3 Pre War (1939-1944). De Argus C3 werd in 1939 voor het eerst in productie genomen. Het is eigenlijk een doorontwikkeling van de C2 doordat er aan de zijkant een flitsaansluiting is toegevoegd. De accessoireschoen ontbreekt nog steeds en zou pas half jaren 50 worden toegevoegd. 
Vooroorlogse C camera’s onderscheiden zich op een aantal punten ten opzichte van de na-oorlogse modellen. Zo is de achterdeur bevestigd met 10 schroefjes, er is een keuze uit tien sluitertijden, de spanhendel is chroom, bij latere modellen wordt die in zwart uitgevoerd. De lens heeft nog geen coating en heeft een Weston filmschijf wat later ASA is geworden. Het merkplaatje op de voorkant ontbreekt nog steeds.
De Argus C3 is het meest geproduceerde model en zou tot 1966 in diverse uitvoeringen geproduceerd worden. 

 

                                                                                                                                                                                                                               

Argus C3 Post War (1944-1954). Doordat er tijdens de oorlogsjaren geen camera’s werden geproduceerd, Argus werkte net als vele andere bedrijven voor de oorlogsindustrie, werd er eind 1945 begin 1946 werd met de productie gestart. De eerste modellen had nog een chrome spanhendel,Weston filmschijf en de deur zat nog met tien schroefjes vast. De keuze uit sluitertijden werd naar zeven teruggebracht. Vanaf ongeveer 1948 werd de spanhendel in het zwart uitgevoerd en Argus Cintar 50mm f3.5 lens werd van coating voorzien.

 

 

 

 

Argus C3 Match-Matic (1958-1966). De Argus C3 match-Matic is in de basis een gewone C3 met cosmetische makeover. Het kunstleer werd twee kleurig uitgevoerd. De spanhendel heeft een andere vorm gekregen en er is een accessoireschoen op de camera aanwezig om een externe belichtingsmeter op te monteren. Dit zou de belichtinginstellingen makkelijker maken waardoor de sluitertijden op de schijf verdwenen zijn. Tevens is er daar ook een aanduiding die het belichten tijdens flitsen makkelijker zou maken. Er is ook een ‘action’ (snelle sluitertijden) en een ‘scene’ (lange sluitertijden) op de draaiknop aanwezig. De ‘8’ is net als bij de C3 de hoogste sluitertijd van 1/300 sec. De Match-Matic werd geleverd met de standaard 3-element 50 mm f/3.5 Cintar-lens waar filters op geschroefd konden worden.