Kodak 35 (1938-1948). De Kodak 35 was de eerste Kodak met 35mm film die in de VS door de Kodak Eastman Company werd geproduceerd vanaf 1938. De camera heeft een bakelieten body en een opklapbare viewfinder. Er zijn verschillende uitvoeringen geproduceerd. Het hiernaast afgebeelde exemplaar is een vroege versie uit 1938 met een 50mm f/5.6 Kodak Anastigmat lens in No1. Kodex sluiter en kenmerkt zich door de aanwezigheid van de zwarte draaiknoppen. Deze heeft nog geen ‘made in USA’ op de sluiter, wat later wel is aangebracht. 

 

 

 

 

Kodak 35 (1938-1948). Het tweede model (midden klasse model) kenmerkt zich door de brede lensplaat waarmee de lens aan de body is gemonteerd. Ook is er een accessoireschoen bovenop de body aangebracht en de draaiknoppen zijn in wit kunststof uitgevoerd. Deze camera is uitgerust met een Diomatic sluiter met flits synchronisatie (Flash Diomatic Shutter) en heeft een Kodak Anastigmat 51mm, f4.5  lens.

 

 

 

 

 

Er is ook een model met een M/F switch op de frontplaat en metalen draaiknoppen. Verder is de camera identiek als hierboven.

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een andere uitvoering van de Kodak 35 en zorgt voor enige verwarring. Deze camera heeft, in tegenstelling tot de anderen, een metrische schaalverdeling. Dat is ongebruikelijk voor een camera die in Amerika is geproduceerd. Van diversen modellen zijn ondertussen uitvoeringen met metrische schaalverdeling bekend en ik probeer via het George Eastman Museum in Rochester (NY) duidelijkheid te krijgen. 

 

 

 

 

 

Kodak 35 (1938-1948).  Het high-end model van de Kodak 35 heeft een Kodak Anastigmat Special 50mm f3.5 lens. De draaiknoppen zijn in metaal uitgevoerd. Net als zijn voorgangers heeft deze nog geen rangefinder.

 

 

 

 

 

 

Kodak 35 PH-324 U.S. Army Signal Corps (1941-1943). Deze Kodak 35 is de militaire uitvoering welke is gebouwd door Eastman Kodak Co. in opdracht van U.S. Army Signal Corps tijdens WWII. De Kodak 35 PH-324 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgegeven als onderdeel van de fotografische set PH-261 en werd compleet geleverd met een mobiele doka en alle chemicaliën om in het veld film te ontwikkelen en afdrukken te maken. 
De camera heeft een olijf groene body van bakeliet en zwarte afwerking op de metalen delen. 
Verder is de camera vrijwel identiek aan het tweede model van de Kodak 35. De maximale sluitertijd is beperkt tot 1/150sec.

De PH-324 heeft een Kodak No1 Diomatic sluiter met een Kodak Anastigmat 51mm, f4.5 lens. De draaiknoppen hebben een geruite kartelrand met witte letters voor ‘wind’ en ‘rewind’. Er zijn ook een paar exemplaren bekend waarvan de draaiknoppen de uitvoering hebben zoals het eerste model, dus geen gekartelde rand.
Vaak heeft deze camera een type plaatje naast de lens op de body met de typeaanduiding en een serienummer van het Signal Corps. Bij deze is dat niet – of niet meer- aanwezig. De camera heeft geen rangefinder en het scherpstellen gebeurt d.m.v. inschatten van de afstand tot het onderwerp en de scherpstelring naar de afstandmaten (feet) te draaien.


Kodak 35 British Army WWII (1944-1945).                                                     Een zoekerloze Kodak 35 met een vrij unieke 26mm f/2 Anastigmat lens. Deze Kodak is door Eastman Kodak gebouwd en gebruikt door het Britse leger. De 26mm is een bijzondere lens, hij zit in zijn geheel achter de sluiter, terwijl voor de sluiter een dik stuk helder gewoon glas zit. De lens zelf kon niet worden scherpgesteld en had geen diafragma. De No.1 Supermatic sluiter had weliswaar een diafragmaregeling, maar aangezien deze zich voor de lens bevind, zal het gebruik ervan vooral resulteren in sterke lichtafval. Het beeld bedekt niet het hele frame maar is rond met zwarte randen. Deze Kodak zal waarschijnlijk gebruikt zijn om cirkelvormige radarschermen te fotograferen. Het bovenaanzicht van deze militaire Kodak 35 heeft een identificatieplaatje van het Britse leger waar normaal de zoeker is geplaatst. De camera heeft een militair serienummer en de prefix ER in het serienummer van de lens. Dat duidt erop dat de camera uit 1945 dateert. Na contact met het George Eastman Museum gehad te hebben blijkt dat er 50 stuks zijn gemaakt voor British Air Command en mogelijk nog een aantal voor de US en Britse regering.

 

Kodak 35 RF (1940-1951). De Kodak 35 kwam er ook als rangefinder camera. Een grote, zware en lelijke camera. De rangefinder is middels een tandwiel te bedienen en is een gesplitst spiegelsysteem. Er is een afzonderlijke viewfinder aan de achterkant van de body. Deze camera heeft een Kodamatic sluiter die in een 50mm f3.5 Kodak Anastar lens is gemonteerd.

Eastman Kodak gebruikte in de serienummers van de lenzen een lettercombinatie om het bouwjaar aan te geven. 
C A M E R O S I T Y. (1 2 3 4 5 6 7 8 9 0).
De hier afgebeelde camera heeft lensnummer RY19742 (Bj.1950).